Puoluekokous 13-15.6.2014 Lahti

Tiistai 17.6.2014 klo 0:18 - Ann-Mari Patshijew

Ensimmäinen puoluekokoukseni 13-15.6.2014,  Lahti

 

Pääsin ensimmäistä kertaa osallistumaan Kokoomuksen puoluekokoukseen, joka järjestettiin tällä kertaa Lahdessa. Olin paikalla äänivaltaisena, Itä-Vantaan Kokoomuksen edustajana, Uudenmaan piiristä. Täytyy myöntää että perjantaiaamuna hieman jännitti, ensimmäinen Puoluekokoukseni. Materiaali oli toki ladattuna koneelle ja huimat 199 aloitettakin kahlattu läpi.

 

Saavuin Lahteen kahdelta kokouksen alkaessa ja ilmoittautuminen sujui hyvin, pahaa ruuhkaa ei vielä kahdelta tiloissa ollut, työpäivä lienee ollut monella vielä perjantai iltapäivästä esteenä. Ilmoittautumisen jälkeen siirryin suoraan omalle paikalle kokous saliin, Uudenmaan piirin paikat olivat yläparvella, josta näkymä lavalle oli hyvä.

 

Kokouksen kulkua oli helppo seurata materiaalista jonka sain ilmoittautumisen yhteydessä. Kokous alkoi erilaisilla selonteoilla jonka jälkeen aloimme käsitellä aloitteita. Uudenmaan Kokoomuspiirin ensimmäinen ryhmäpalaveri oli myös perjantaina iltapäivällä, jolloin puheenjohtaja-ehdokkaat kävivät pikaisesti esittäytymässä, ja jokainen ehdokas sai oman kymmenen minuutin esittelyvuoron.

 

Perjantaipäivä huipentui Jyrki Kataisen jäähyväispuheeseen, joka oli hyvin koskettava. Varsinaista testamenttia hän ei seuraajalleen jättänyt, kävi läpi oman aikansa pääministerinä, kiitti Kokoomusperhettään ja kertoi oman perheensä suhtautumisesta pääministeri kauteen. Minusta oli mukava kuulla, kuinka Mervi vaimo oli tukenut Jyrkiä ja kuinka hän kehotti pääministeriä jalkautumaan kansan pariin aina silloin, kun päivä tuntui huonolta.  Suosionosoituksen olivat huikeat, huipulta on hyvä lopettaa.

 

Tämän jälkeen tuli pikainen hotelliin kirjautuminen, vaatteiden vaihto ja iltatilaisuuksien läpikäynti. Ensimmäisenä tuli käytyä Stubbin iltatilaisuudessa ja tämän jälkeen kävin tutustumassa Vapaavuoren tilaisuuteen, Risikon tilaisuus jäi välistä aikataulupulan vuoksi. Ilta päättyi Seurahuoneen virallisilla jatkoilla, jossa en ehtinyt viettää juuri lainkaan aikaa oman yhdistyksen ihmisten kanssa, sillä muiden tuttujen kokoomuslaisten kanssa jälleennäkeminen vei paljon aikaa, ja jokaisen kanssa oli kiva ”jäädä suustaan kiinni”  Illan ruokailun aikana Vapaavuori kävi juttelemassa pöytäseurueemme kanssa. Voin sanoa että tämä 43-vuotis syntymäpäiväni tuli vietettyä hieman erilaisissa merkeissä, todella isossa ja minulle merkittävässä porukassa.

 

Lauantaiaamu alkoi juhlallisilla, virallisilla avajaisilla. Tämä jälkeen käytiinkin jo puheenjohtajavaalit ja pääsin ensimmäistä kertaa äänestämään. Ryhmäkokoustilassa oli välissä kokous, tämän jälkeen ensimmäisen kierroksen tulokset ilmoitettiin ja iloisin kaikista tuntui olevan Paula Risikko, joka oli ollut varma omasta pronssistaan tässä PJ-kilpailussa. ja sitten seurasikin toinen äänestyskierros. Sitten jännitettiin tovi, ennekuin uusi puheenjohtaja ilmoitettiin. Olin itse valinnasta kovin iloinen, sillä olen ollut Stubbin kannattaja pitkään. Pidän hänen tavastaan tehdä politiikkaa. Ilo ja pirteys eivät ole osaamisesta ja ammattitaidosta pois, hymyn ei pitäisi vahingoittaa ketään. Lisäksi mielestäni on hyvä, että myös sellaisilla ihmisillä, jotka eivät ole puolueen kasvatteja, ja ovat liittyneet aikuisiällä Kokoomukseen, on kuitenkin mahdollisuus saavuttaa merkittäviä asioita. Olenhan itsekin löytänyt politiikan ”sinisen langan” vasta pari vuotta takaperin ja kuitenkin jo päivittäin mukana poliittisessa toiminnassa. Stubbin tapauksessa voidaan varmasti hyvinkin lainata Henna Virkkusen vaalilausetta ”Toiset tykkää, toiset ei”.

Minä tykkään.

 

Sunnuntaina olikin sitten aamuisen hartauden jälkeen Uudenmaan piirin kokous. Kello 10.30 uusi puheenjohtajamme piti todella hienon puheen, tunnelma oli sanoinkuvaamaton, ilmassa oli todella juhlan tuntua. Tämän jälkeen istuimme salissa äänestämässä aloitteista. Oli hienoa olla äänioikeutettu ja äänestää punaista tai vihreää lappua nostamalla muiden kokoomuslaisten kanssa aloitteista. Suurimman huomion sai Ottawan sopimukseen liittyvä äänestys, josta kokousväki oli puoluehallituksen kanssa eri mieltä ja äänesti sitä vastaan. Tämän jälkeen meillä oli vielä puoluevaltuuston puheenjohtajavaalit, joissa ensisijainen ehdokkaani oli Sanna Lauslahti. Kahden kierroksen jälkeen voiton vei kuitenkin Mari-Leena Talvitie, ohi Harri Jaskarin. Tämän jälkeen äänestettiin puolueen varapuheenjohtajista, johon valittiin kansanedustajat Anne-Mari Virolainen, Sanni Grahn-Laasonen ja Janne Sankelo. Kaikissa vaaleissa viikonlopun aikana, meillä oli uskomattoman hieno joukko ehdokkaita!

 

Puoluekokous päättyi sunnuntai iltapäivällä komeasti Maamme-laululla, Sibelius-talon urkujen säestäessä.

 

Kaiken kaikkiaan ensimmäinen puoluekokous oli todella voimaannuttava kokemus. Minusta on hienoa olla näin upean järjestön jäsen ja vaikuttaa maamme asioihin. Tietysti kokous oli muutoinkin historiallinen, puheenjohtajan vaihtuessa ensimmäistä kertaa kymmeneen vuoteen ja voittajan ollessa ehkäpä uuden ajan persoona. Odotan innolla uuden puheenjohtajamme tapaa johtaa joukkoja, ja voin ylpeänä katsoa sitä kansainvälistä henkilöä joka edustaa Suomea myös muualla maailmassa

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, pj-vaalit, Lahti