Pahoinvoiva hyvinvointivaltio

Keskiviikko 11.2.2015 klo 13:20 - Ann-Mari Patshijew

Pahoinvoiva Hyvinvointivaltio

 

Näin vaalien alla pistää silmiin ja korviin eräs seikka, nimittäin ainainen valitus.

Elämme yhdessä maailman puhtaimmista maista, meillä on täällä lähes kaikkea kaikille.

Meillä Suomessa saa käydä koulua, jossa tarjotaan ilmaista ruokaa ja ilmaiset kirjat, kouluissa on älytauluja ja tabletteja. Koulujärjestelmä kuluu kaikille, asemasta ja taustasta riippumatta. Lastemme terveydenhuolto on ilmaista. Jatko-opiskelukin on ilmaista.  Meillä on ilmainen neuvolajärjestelmä ja äitiyspakkaus. Meillä jopa maksetaan siitä että hoitaa kotona omaa lastaan.

Meillä on järjestelmä, joka mahdollistaa sen että työtä ei tarvitse tehdä ansaitakseen rahaa. Meillä pystyy kieltäytymään työstä, jos se ei vastaa juuri oman alan koulutusta tai, jos joutuu matkustamaan vaikkapa tunnin bussimatkan töihin. Meillä pystyy siis kieltäytymään työn tekemisestä ja kotona olemisesta maksetaan..

Lehtien palstoilla ja sosiaalisessa mediassa valitetaan elämän kurjuutta, vaikka samalla ehkä mietitään tulevaa etelänmatkaa. On totta, että taloudellisen syöksyn keskellä on jouduttu tinkimään asioista. On totta, että kaikki eivät saa tarvitsemaansa apua. Suhteellista on tietysti se, mitä avulla tarkoitetaan. Tietääkseni meillä ei kuitenkaan kuolla nälkään tai pakkaseen.

Toki sääntelyjärjestelmämme on pursunut yli äyräiden, ja karannut järjen rajojen yli. Hyvinvointivaltion nimissä verotuksemme on kiristynyt kipurajoille. Nämä kaksi edellä mainittua asiaa tarvitsevat kipeästi uudistusta ja vanhojen rakenteiden rajua ravistelua.

Silti. Hävettää. Joskus hävettää aivan valtavasti. Mistä tämä kiittämättömyys johtuu?

Olisiko itse kunkin joskus hyvä pysähtyä peilin eteen ja olla kiitollinen niistä asioista jotka ovat hyvin. Miksi elämme yhteiskunnassa, jossa tyytyväisyyden ja onnellisuuden mittari määritellään materian ja saavutusten kautta? Onnellisuus määritellään sen mukaan, saanko kaikki minulle kuuluvat asiat, nyt ja heti.

Onni on kuitenkin niitä pieniä elämänmakuisia asioita. Onnenhetket löytyvät arjesta, kun malttaa pysähtyä tarkastelemaan niitä. Hyvä kuppi kahvia, ihana auringonpaiste, kävely puhtaassa metsässä, lapsen nauru, ystävän soitto… Jatkuva valitus ja negatiivinen ajattelu vievät energiaa. Kannattaa säästää energia myönteisyyden vaalimiseen, sillä myönteisyys lisää myönteisyyttä ja kiitollisuus kasvaa kiitollisuudesta.

Mikä on väylä asioiden parantamiseen? Onko se valittaminen ja kaikesta nuriseminen? Onko se haukkuminen ja toisten arvosteleminen? Näillä keinoilla asiat eivät muutu paremmiksi.

Muutos lähtee meistä itsestämme.

Tyyneysrukouksesta lainaisin seuraavaa: ”Anna minulle tyyneyttä hyväksyä ne asiat joita en voi muuttaa, rohkeutta muuttaa niitä asioita joita voin, ja viisautta erottaa nämä toisistaan.”

kahvikuuppi.jpg

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: onnellisuus, onni, elämä, arki